Beköszöntő

Kedves Látogató!

 

Köszöntjük a Neszmélyi Borút Egyesület honlapján! Örülünk, hogy virtuális látogatást tesz nálunk, s reméljük, hogy az itt látott arcok, helyek, az itt olvasott történetek arra sarkallják majd, hogy személyesen is felkeressen bennünket.

A Neszmélyi borvidéket, csakúgy, mint Magyarország szinte valamennyi borvidékét, évezredek óta szőlő- és borkedvelő népek lakják. Az ő XXI. századi leszármazottai vagyunk mi, akik lelkesen és nem múló kíváncsisággal művelünk szőlőt és készítünk borokat a világnak ebben a szép, gazdag és számunkra nagyon kedves szegletében.

Ha családjával, barátaival ellátogat hozzánk, egyesületünk mindegyik pincészetében baráti szót, finom falatokat és – reményeink szerint – emlékezetes borokat talál.

 

Várjuk szeretettel!

A neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék a Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidékeken terül el. A borvidéket északon a Duna, nyugaton a Kisalföld határolja. A szőlőültetvények a Dunántúli-középhegységhez tartozó Bakony, Vértes, Gerecse és a Visegrádi-hegységeket kísérő domboldalakon, lankákon és platószerű területeken helyezkednek el. A borvidék címet 1977-ben kapta meg.

Ma a fehér szőlők közül jellemzően a Chardonnay, Olaszrizling, Müller-Thurgau, Zöld veltelini, az illatos bort adó fajták közül pedig az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Tramini és Ottonel muskotály terem, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc és a Szürkebarát. A borvidék jellegzetes fajtái közé sorolhatjuk még a Rajnai rizlinget, a Leánykát és a Királyleánykát is.

 


Még mindig megtalálható a korábban nagy területeken termesztett ezerjó is. Hagyományosan nagy területen termesztették itt a budai fehér, sárfehér, zöldszilváni és juhfark fajtákat (és a kék kadarkát) is, de mára csak nyomaik maradtak.


A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre.


A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak.

 

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.