Pályázat

 

 

Pályázati cikkünk és tartalmi beszámolói folyamatosan frissülnek, kérjük kísérje figyelemmel!

Elérhető már facebook oldalunk is! 

KATT: https://www.facebook.com/turautvonalagerecseben/

 

 

 

Pályázati információk

 

A TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00001 számú pályázathoz kapcsolódó projekttámogatási információk:

 • Kedvezményezett neve: Neszmélyi Borút Egyesület
 • Konzorciumi tagok neve:  Neszmélyi Borút Egyesület, Baj Község Önkormányzata, Dunaszentmiklós Község Önkormányzata
 • Projekt címe: "A tájban élő ember" Ökoturisztikai Látogatópontok a Nyugat-Gerecsében
 • Szerződött támogatás összege: 57 000 000 Ft
 • Támogatás mértéke (%-ban): 100%, de legfeljebb 57 000 000 Ft
 • Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.11.30.
 • Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00001

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

Bajon, a Szent Andrási dűlőben található Eszterházy kispince felújítása megtörtént 2018. 12. 31. dátummal. A felújítás után az épület látogatópontként, kiállítótérként és oktató teremként funkcionál majd. A felújítási munkák során az alábbi főbb tevékenységek valósultak meg: közműhálózat cseréje, padlásfödém hőszigetelése, az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje, teljes belső padlóburkolat cseréje, pince szellőzés helyreállítása, külső előtető és akadálymentes bejutás építése, külső tereprendezés.

A tájegység épített értékeinek megmentésére, állagmegóvására és újrahasznosítására lesz jó példa ez az állomás. Az uradalom családi pincéje, építmény és présház a baji önkormányzat tulajdonába került a mérföldkő ideje alatt. A pince teljes felújítása megtörtént, így ezután alkalmassá válik interaktív tájékoztatásra, a helyszín pedig több funkciót is el tud látni. Itt tervezzük bemutatni a látogatók számára a Tájban élő ember fejlesztés 100 km hosszúságú tanösvénye mentén található tájértékeket. A baji szőlőhegyen található, tágas pincével is rendelkező épületben, a „Tájban élő Ember” fejlesztés állomásként az ökológikus szőlőtermesztés, az évszázados borkészítés hagyománya, de a legújabb technológiák is, valamint az ezzel összefüggő ökológiai ismeretátadás is hangsúlyt kap.

 

 

Dunaszentmiklós Község Önkormányzata egy kültéri bemutató tér létrehozását valósította meg a település pincesorán.
Dunaszentmiklós 077/1 hrsz-en kialakításra került egy kültéri pihenőhely, kerékpáros pihenőhely. A beruházás során az alábbi építési munkák zajlottak a területen:

 • építési munkák: durva tereprendezés az építéssel érintett területen a kikerült talaj felhasználásával, tükörkiemelés térkő burkolatok alatt átlag 34 cm-es vastagságban, a kikerülő talaj töltésnek felhasználásával, burkolat tükrök tömörítése, beton kerti szegély építése helyszínen készített betongerendába, 100x20x5 cm méretben, földmunkával, vágási veszteség nélkül; fagyálló térkő burkolat készítése finom kopórétegű 6 cm vastag beton térkőből, alépítményi munkákkal, 25 cm zúzottkő alépítménnyel, 3 cm fektető zúzalékkal, finom tereprendezés építési területen
 • utcabútorok beszerzése és kihelyezése: ismeretterjesztő tábla beszerzése 2 db, kihelyezése, fedett zsindelytetős pad-asztal kombináció egyedi gyártása, kihelyezése (2 db), egyedi kerékpártároló beszerzése, kihelyezése
 • tereprendezés 
 • növénytelepítés

 

A pihenőhely alkalmas az aktív turisták fogadására, valamint a busszal érkező, vagy a kerékpárral érkező látogatók fogadására is. Itt halad el az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút is.

 

 

 

A projekt műszaki-szakmai tartalma és eredményei

 Mérföldkő sorszáma: 5

 Eredmény megnevezése: A projekt fizikailag megvalósul

 Eredmény leírása: Az ökoturisztikai bemutatópontok (3 db) kialakítása 100 km hosszú tanösvény és a hozzá kapcsolódó program kínálat (pl.: terepgyakorlatok, zöldturizmus, oktatás számos természetet érintő szakterületen) kialakítása.

 Eredmény számszerűsíthető célértéke: 100

 Eredmény számszerűsíthető célértékének mértékegysége: km

 Az eredmény nem számszerűsíthető, egyéb tulajdonsága: A természet és a vele összefüggő kulturális sajátosságok megismerése a turistákkal.

 

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.