Útvonal tervezése és kialakítása

 

Tájérték kataszter összeállítása

2018.05.10. 

 

„A tájban élő ember” című projekt során a Neszmélyi Borút Egyesület a Gerecse hegység nyugati részére ökoturisztikai információrendszert hoz létre. A meglévő tanösvényeket mintegy 70 km újonnan jelölt turistaútvonallal bővíti, és ennek mentén útirányjelző és információs táblákat helyez el, továbbá látogatópontokat alakít ki.

 

 

 

 

A munkába a Szent István Egyetem hallgatói is bekapcsolódtak. A Tájépítészeti és Településtervezői Tanszékének hallgatói az év elejétől végeznek kutatómunkát a térségben, hogy szaktudásukkal segítsék projekt megvalósítását.

 

 

 

 

A projekteredmény bemutatón a Szent István Egyetem hallgatói saját készítésű prezentációjukon keresztül mutatták be a térségben elvégzett munkájuk eredményeit a tatai Városháza dísztermében. A projekt teljes időtartama három év.

 

 

 

Turistaút, kapaszkodókorlát

2019.07.20. 

 

Az ökoturisztikai útvonal mentén egy helyen a terepszakasz meredeksége, és a helyenként morzsalékos, kőgörgeteges terepfedezet miatt létrehozott, kb. 8 m hosszúságú kapaszkodó korlát a kedvezőtlen időjárási körülmények esetén nagyban fokozza a túrázók, kirándulók biztonságát.

 


 

Madárodúk

2020.12.30. 

A „piros kereszt” jelzéssel kijelölt túraútvonal mentén számos védett, sőt fokozottan védett terület életébe is bepillantást nyerhet a látogató. Az útvonal mentén a projekt során 10 madárodút is kihelyeztek, melyek elsődleges célja, hogy emberi segítséggel is bővítsék a védett madárfajok fészkelési lehetőségeit, de ugyanakkor némi látványosságot és szemléletformálást is nyújtsanak a a túrázók, zarándokok részére.

 

A baji Szőlőhegyen, az Esterházy-kispince udvarán került kihelyezésre ez a „C” típusú madárodú. A szőlő kordon egyik faoszlopára erősítettük az odút, így a pincéhez látogatók akár közelről vehetik szemügyre az odút elfoglaló madarak családi életét, ugyanakkor az avatatlan szemek a szőlőlevelek takarása miatt meg sem találják

 

Dunaszentmiklóson a kerékpáros pihenő mellett álló idős nyárfára helyeztük ki a „D” típusú odút. A mintegy 4 méter magasra kiakasztott odú már messziről szembetűnik, utal a természetvédelemre és persze amennyiben elfoglalja azt pl. seregély, vagy cinege, az a pihenőhelyen tartózkodók részére üde színfolt lehet. 


 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.