TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00001

Borboléta Pincészet

Régi hagyománya van a szép hangzású szavak versenyének. Gyakran hasonlítjuk nemzetek nyelveinek legszebb szavait össze úgy, hogy a kifejezések tartalmát nem ismerjük. A pincészet új neve is e játékos nyelvi ízlelgetésnek köszönhető: a Molnár-Michl házaspár 6 éves brazíliai munkájából hozta magával a borboléta kifejezést, melynek eredeti portugál jelentése: pillangó. A kifejezés ráadásul magyarul is megejtő hangzású. A pillangó üde könnyedsége, színessége pedig akár jelképe is lehet e pincészet újjáéledésének, borai sokféleségének.

Az eredeti, mintegy 4 hektárnyi birtokot, valamikor az 1800-as évek utolsó évtizedeiben vásárolta meg a Michl család. A XX. század második felének diktatúrái alatt a szőlő és a gyönyörű, mintegy 100 méteres, boltíves pince csipkerózsika álmát aludta. A birtok családon belüli megosztása után a Molnár házaspár Michl Éva néni lelkesedésével és irányításával új telepítésekbe kezdett. Így a pincészet a 80-as évek végén indult, akkor még hobbi szőlészetként és kertészetként. Mára közel egy hektárnyi szőlőt és körülbelül fele ekkora gyümölcsöst művelnek. Éva néni kandírozott gyümölcsei és lekvárjai messze földön híressé váltak.

A 86-ban telepített szőlőben három, a borvidékre jellemző fajtát találunk, Ottonel Muskotályt, Traminit, és Olaszrizlinget, valamint az akkor divatba kerülő Biancát. A borok elkészítése során kifejezett cél a gyümölcsös ízek megőrzése mellett a családi hagyományban is megőrzött karakteres baji bor feltámasztása.

 

Szolgáltatások:

Borkóstolók, borbemutatók, baráti-családi  találkozók megrendezése kb. 20 főig, előzetes egyeztetés alapján.

 

Cím: 2836 Baj, Szent András dűlő

Tel.: +36 30 972 2546

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.borboleta.hu

Facebook: Borboléta Pincészet Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.