TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00001

Szöllősi Pincészet Neszmély

 

A birtok története:
 
Historikus hangulatú pincénket még gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. Helyreállításával az egyik legszebb földalatti bortároló jött létre, benne a régi hagyomány találkozik a legkorszerűbb technológiával. A korabeli nemesi címerrel beépített téglák, a 65 méter hosszú boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a „Zsigmond Király” Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély” még inkább historikus hangulatúvá teszik a pincét.
 
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
 
Úgy gondoljuk, a bor minősége elsősorban a születése pillanatában dől el, ezért a feldolgozás és az erjesztés ideális lehetőségét kellett mindenekelőtt megteremteni. A pince klímája is tökéletes, 160 hektoliter barrique tölgyfahordóban és 3500 hektoliter hűthető rozsdamentes fémtartályban érlelődnek a szebbnél szebb borok. A korszerű technológia és a kiváló minőségű szőlő alapanyag a biztosítéka a kiemelkedő minőségű karakteres reduktív borok előállításának. 
 
Az ültetvény bemutatása:
 
A Neszmélyi- Borvidéken a fehér borszőlő fajták dominálnak, melyekből Irsai Olivér, Cserszegi Füszeres, Zenit, DOTIS Cuvée, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Müller Thurgau, Magnus Cuvée, Barrique Chardonnay, Barrique Sauvignon Blanc borokat készítünk. A pincénk borválasztékában megtalálhatók a vörösborok is, Cabernet Sauvignon, Merlot és Kékfrankos fajtákból, ezenkívül mindig készítünk egy könnyű Rosét is.Jelenleg 29 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezünk és további 40 hektárról vásároljuk fel a szőlőt. Az integráció keretében megszabjuk a szőlőtermesztés technológiáját, előírjuk a metszéskor meghagyandó rügyek számát, mi adjuk a növényvédelmi technológiát, hozzá biztosítjuk a növényvédő szert, előírjuk az elvégzendő zöldmunkákat, mintegy 30% fürtritkítást (zöldszüret), a betakarítás időpontját, mindez alapja a kiváló minőségű bor előállításának.
 
A birtok borai:
 
Fontosabb elismeréseink: Pannon Agrártudományi Egyetem mintagazdasága cím Országos Borverseny 8 Aranyérem, 10 Ezüstérem Nemzetközi Borversenyek 2 Champion díj, 6 Aranyérem, 8 Ezüstérem Syngenta Országos Borverseny: 4 alkalommal Quadris díj elnyerése Borvidéki borversenyek: Pannonhalmi borvidék vándordíjának végleges elnyerése/ 3/ Ászár-Neszmélyi borvidék több különdíj, aranyérem Év Pincészete díj 2. helyezés 2005 évben Év pincészete díj elnyerése 2009-ben
 

AZ ÉV BORTERMELŐJE 2015 - Szöllősi Mihály 

„Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése.”

 

Cím: 2544 Neszmély, Kásáshegyalja u. 6.

Tel.: +36 34 451-254

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.szollosipinceszet.hu

Facebook: Szöllősi Pincészet

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.