TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00001

Borboléta Pincészet, Baj

 

Borboléta Szőlőskert és Pince

 

2836 Baj, Szőlőhegy, Esterházy nagypince út 2418hrsz

+36309722546

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.borboleta.hu

www.facebook.com/Borboletapinceszet

 

Termőterület mérete: fél hektár

Szőlőfajták: olaszrizling, fűszeres tramini, ottonel muskotály, bianca, kékfrankos

Készített borok: Olaszrizling, Ottonel muskotály, Tramini, Bianca, Rozé, Kékfrankos Siller

Borkóstoló: rossz időben max 30, jó időben max 60 fő. Borkorcsolya: hidegétel (megbeszélés szerint étteremből hozatott meleg is lehet).

   A BORBOLÉTA portugál nyelven PILLANGÓT jelent. A Molnár-Michl állatorvos házaspár több éves brazíliai, egyetemi oktatói munkájából hozta haza, a Gerecse lábához a „borboléta” kifejezést. Az eredeti, mintegy 3 hektárnyi birtokot, valamikor az 1800-as évek utolsóéveiben vásárolta meg a Michl család. A XX. század második felének diktatúrái alatt a szőlő és a gyönyörű, mintegy 100 méteres, boltíves pince csipkerózsika álmát aludta. A birtok családon belüli megosztása után, a Molnár házaspár és három gyermeke, nagy lelkesedéssel új telepítésbe kezdett 1984-ben, akkor még hobbi kertészetként. Mára közel egy hektárnyi szőlőt és gyümölcsöst művelünk. A számos és sokrétű feladat a négy házaspár és kilenc unoka között oszlik meg. A baji szőlőhegyi legendák sora és családi hagyományaink egyaránt őrzik a zamatos és jellegzetes baji borhírnevét.

   A magas minőségű szőlőmunka, a különleges adottságú pince, és a kézműves igényesség segítségével idézzük meg a baji bor évszázados ragyogását. A mi szőlőnk úgy válik borrá, ahogy azt a Teremtő megengedte. A borkultúra önzetlen szeretetét töltöttük palackjainkba. A családi vállalkozás sokoldalúságát dicsérik a helyben termelt gyümölcsök elkészítésének variációi, mint a különleges lekvárok, kandírozott gyümölcsök, gyümölcssajtok és gyümölcs alapú édességek, melyek mérsékelt mennyiségű cukorral készülnek, s nem tartalmaznak tartósítószert, íz- és állományjavítókat vagy bármely más adalékot.

Michl Évi néni

 



Szöllősi Pincészet Neszmély

 

A birtok története:
 
Historikus hangulatú pincénket még gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. Helyreállításával az egyik legszebb földalatti bortároló jött létre, benne a régi hagyomány találkozik a legkorszerűbb technológiával. A korabeli nemesi címerrel beépített téglák, a 65 méter hosszú boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a „Zsigmond Király” Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély” még inkább historikus hangulatúvá teszik a pincét.
 
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
 
Úgy gondoljuk, a bor minősége elsősorban a születése pillanatában dől el, ezért a feldolgozás és az erjesztés ideális lehetőségét kellett mindenekelőtt megteremteni. A pince klímája is tökéletes, 160 hektoliter barrique tölgyfahordóban és 3500 hektoliter hűthető rozsdamentes fémtartályban érlelődnek a szebbnél szebb borok. A korszerű technológia és a kiváló minőségű szőlő alapanyag a biztosítéka a kiemelkedő minőségű karakteres reduktív borok előállításának. 
 
Az ültetvény bemutatása:
 
A Neszmélyi- Borvidéken a fehér borszőlő fajták dominálnak, melyekből Irsai Olivér, Cserszegi Füszeres, Zenit, DOTIS Cuvée, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Müller Thurgau, Magnus Cuvée, Barrique Chardonnay, Barrique Sauvignon Blanc borokat készítünk. A pincénk borválasztékában megtalálhatók a vörösborok is, Cabernet Sauvignon, Merlot és Kékfrankos fajtákból, ezenkívül mindig készítünk egy könnyű Rosét is.Jelenleg 29 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezünk és további 40 hektárról vásároljuk fel a szőlőt. Az integráció keretében megszabjuk a szőlőtermesztés technológiáját, előírjuk a metszéskor meghagyandó rügyek számát, mi adjuk a növényvédelmi technológiát, hozzá biztosítjuk a növényvédő szert, előírjuk az elvégzendő zöldmunkákat, mintegy 30% fürtritkítást (zöldszüret), a betakarítás időpontját, mindez alapja a kiváló minőségű bor előállításának.
 
A birtok borai:
 
Fontosabb elismeréseink: Pannon Agrártudományi Egyetem mintagazdasága cím Országos Borverseny 8 Aranyérem, 10 Ezüstérem Nemzetközi Borversenyek 2 Champion díj, 6 Aranyérem, 8 Ezüstérem Syngenta Országos Borverseny: 4 alkalommal Quadris díj elnyerése Borvidéki borversenyek: Pannonhalmi borvidék vándordíjának végleges elnyerése/ 3/ Ászár-Neszmélyi borvidék több különdíj, aranyérem Év Pincészete díj 2. helyezés 2005 évben Év pincészete díj elnyerése 2009-ben
 

AZ ÉV BORTERMELŐJE 2015 - Szöllősi Mihály 

„Jó bort csak kifogástalan minőségű szőlőből lehet készíteni. A pince kulcsa maga a metszőolló. Küldetésünk a neszmélyi borok világhírnevének visszaszerzése és a kulturált borfogyasztás hirdetése.”

 

Cím: 2544 Neszmély, Kásáshegyalja u. 6.

Tel.: +36 34 451-254

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.szollosipinceszet.hu

Facebook: Szöllősi Pincészet

Hilltop Neszmély Zrt., Neszmély

 

A kezdetek

   A rendszerváltás időszakában nagy figyelmet kapott Magyarország, mint a vasfüggöny lebontója és a két német állam újraegyesítésének katalizátora, a külföldi- és így az angol sajtóban is. A Hilltop alapítói- kihasználva az ingyen reklámot is- keresni kezdték a piaci lehetőségeket a magyar borok számára. Magyarországon komoly hagyományai vannak a szőlészetnek és a borászatnak, és a bor a polcokon méltán képviseli hazánk kultúrális és kulináris örökségét. Ezért ez a magyar termék került  az érdeklődés középpontjába. Így hozták el a Hilltop alapítói az angol vevőket többek között a móri állami gazdaságba is, ahol abban az időben Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza dolgozott. Hamarosan Mórra gyűjtöttünk és ott palackoztattunk számos magyar bort, és onnan exportáltuk Nagy-Britanniába először állami vállalatokon keresztül, majd pedig magán úton.

   A borászat létrejöttéről és a kezdetekről Kamocsay Ákos így mesélt: „A Hilltop későbbi alapítói számára kézenfekvő megoldás lett volna Móron maradni, de az akkori gazdasági és piaci környezet ezt nem tette lehetővé. Végül Neszmély mellett döntöttünk, ahol az egykori TSZ pincében, tízezer liternyi fémtartállyal, és 110 hektár rossz fajta-összetételű, elöregedett ültetésű szőlővel vágtunk neki a nagy kalandnak. 1993 decemberében sikerült megvásárolnunk a pincét, ezt követően tavasszal megindultak az építkezések.”

A Hilltop név

Hilltop Neszmély Zrt.   A Hilltop Neszmély Zrt. a kezdetekkor Interconsult néven működött. A névváltással kapcsolatban a főborász elmondta: „A borászat festői szépségű elhelyezkedése miatt egyik brit vevőnk javasolta házi bormárkájának nevéül a Hilltopot. Ennek nyomán született a Hilltop cégnév ötlete. Bár eleinte csak a vendéglátó helyeinkre, az étteremre és a szállóra használtuk a Hilltop elnevezést, később úgy gondoltuk, hogy ennél jobb nevet a borászatnak sem találhatnánk.”

Az első áttörés

   A fenti történetből is kiderült, hogy eleinte külföldről érkeztek megrendelések, itthon nem ismerték a Hilltop borászat nevét és munkáját. Ez a helyzet 1996-ban változott meg, amikor a cég tudatosan megkezdte a belföldi értékesítési és marketing munkát. A hazai piacon az áttörést az 1997-es évjáratú cserszegi fűszeres hozta meg. Egy angol vevő ugyanis benevezte ezt a bort a világ egyik legnagyobb szabású borversenyére, az 1998-as Wine Challenge-re. A Hilltop legnagyobb meglepetésére a magyar cserszegi fűszeres elnyerte az év fehérbora címet, három másik – egy ausztrál, egy új-zélandi és egy chilei – bor társaságában, holott összesen 7500 bor indult a versenyen. Erre a nemzetközi sikerre a hazai borszerető közönség is felfigyelt, így a Hilltop Magyarországon is ismertté vált.

   „A magyar közönség a cserszegit Woodcutters – „a Favágók Bora” néven ismerte meg. Ezt az elnevezést az egyik angol vevőnk adta ennek a bornak, sőt még a címkét is ők tervezték. Angol nyelvterületen ugyanis egyszerűen nem tudják kiejteni a cserszegi fűszeres szavakat, így találni kellett valami könnyebben befogadható elnevezést. Egy másik vevőnk egyszerűbben oldotta meg a problémát, ugyanis „kimondhatatlan szőlő” felirattal hozta forgalomba a cserszegit.” – mondta Kamocsay Ákos a Hilltop egyik legismertebb boráról.

A Hilltop fajtaválasztéka

   „Neszmélyre érkezésünkkor szinte kizárólag olaszrizling tőkéket találtunk a borvidéken– folytatta a főborász.  Angliában azonban olyan fajtákkal kellett megjelennünk, amelyekre eleve létezett kereslet. Sokan csodálkoztak, mert olyan világfajtákat kezdtünk telepíteni, mint a chardonnay, sauvignon blanc, a pinot gris vagy éppen a fűszeres tramini. Szerintük nekünk is az autentikus magyar fajtákra kellett volna összpontosítanunk. Azonban a bor bizalmi termék, és mi az angol fogyasztókat céloztuk meg. Ha valaki nem ismeri a magyar borokat, nem ismeri a Hilltopot, és ráadásul a fajta is ismeretlen, akkor nem veszi le a palackot a polcról. Induló borászatként mással nem győzhettük meg a borkedvelőket, csak azzal, ha népszerű fajtákat kínálunk számukra. Később, a kezdeti sikerek után, már a Hilltop név is garanciát jelentett a fogyasztóknak, így Angliában ismeretlen fajtákkal is előrukkolhattunk. Mára már elég sok fajta nő a lejtőinken, hiszen vannak cserszegi fűszeres, irsai olivér, hárslevelű, chenin blanc, olaszrizling, királyleányka, pinot noir, merlot, kékfrankos, kék oportó, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec szőlőültetvényeink is. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Hilltop saját szőlőből dolgozik. Két területen: a Duna kanyar környékén, Neszmélyhez közel és Szekszárdon termeljük borainkhoz a szőlőt, kihasználva az ültetvények földrajzi és területi adottságait.”

A Hilltop Neszmély Borászat varázslatos világa

Kamocsay Ákos főborász szemével

   Még a kezdetekkor egy angol vevő nagyobb tételt rendelt a neszmélyi pincénkben,és a polcokról rendkívül gyorsan elfogyott a bor. Amikor a lefoglalt bortétel elfogyott. Jeleztük is ezt a tényt a megrendelőnek, aki kicsit élcelődve, kicsit meglepődve közölte: ő még olyat kelet-európai partnertől nem hallott, hogy egy tétel elfogyott volna…

   Az őszinteség és a hitelesség az, amit tevékenységünk során maradéktalanul követünk.

   Mindig a vásárló az első, és soha nem szabad csalódást okozni…

   Ezért telepítettünk 560 hektár szőlőt, kiváló és változatos fajtákkal, ezért építettük XXI. századi színvonalú, 100 000 hektoliter kapacitású, korszerű borászatot és ezért dolgozunk folyamatosan nagy odafigyeléssel a mindennapokban. Híveink így megfizethető, megbízható, egészséges borokat fogyaszthatnak hétköznapokon is.

De mindez nem elég!

   Borászatunk magas színvonalú munkájának, valamint egyedi mikroklímával rendelkező,  prémium ültetvényeinknek köszönhető, hogy kiváló, komplex ízű, összetett hatású, telt borokkal vagyunk jelen a nagyborok szegmensében is. Ennek következtében nemcsak a mindennapokban, de egyedi, vagy ünnepi alkalmakkor is kiálljuk a próbát, az úgynevezett “kézműves” borászatokkal folytatott presztízsversenyben. Ezt bizonyítják a hazai és nemzetközi versenyeken elért nagyszerű eredmények is.

   Bízunk benne, hogy az elegáns, de vidám hatású dizájn, mellyel palackjaink megjelennek a polcokon, sugallja filozófiánkat az általunk készített borokról. Jókedv, napsütés, tiszta zamatok, elegáns illatok, vagy dűlőszelektált boraink esetében, komolyság, mélység, szerteágazó zamatkavalkád. Ezek és a letisztult, egyszerű, elegáns megjelenés tükrözik azt a varázslatos világot, ami reményeink szerint Önt is meggyőzi arról, hogy “Hilltopot” mindig érdemes…

 Hivatalos oldal: http://www.hilltop.hu/

Currus Kispince, Kocs

Currus Pince - Maller Zsolt

2898 Kocs, Arany János u. 5.

2890 Tata, Fürdő u. 18. (levelezési cím)

+36206112512

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.curruspince.hu

 

Termőterület mérete: 1,0 ha

Szőlőfajták: zenit, zeusz, kabar, juhfark, bálint, szagos sárfehér, kéknyelű, hárslevelű, furmint, csóka. Rezisztens fajta kísérletként: Solaris, Sauvignac.

Készített borok: száraz fehér és burgundi vörös

Borkóstoló: max.30 főig.

   "Hiszek a tatai medencéből kiemelkedő változatos talajú szőlődombok varázsában. Hiszek a kárpát-medencei fajták jövőjében és hiszem, hogy a hagyomány nem csak papíron létezik. "Keresem a választ, hogy a borvidékről kipusztult őshonos fajtáink (bálint, juhfark, szagos sárfehér, csókaszőlő) sikerrel életre kelthetők lesznek-e? Vajon a furmint, hárslevelű, kéknyelű kiemelkedő minőségre képes nálunk is? Különleges ízvilágokat próbálok újra álmodni, amelyek fahordós érlelést követően válnak teljessé.

   Kisborászatunkat Kocson az öreg dédszülői ház átalakításával hoztuk létre. Borkóstolóinkat és a hozzá kapcsolódó vendéglátást (falusi vendégasztal) a borászat szomszédságában egy 1749-ben épült műemléki épület falain belül alakítottuk ki.

   Előzetes bejelentkezés alapján várjuk szeretettel Tisztelt Vendégeinket!

Maller Zsolt

 

 

 

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.