Cikkek
Farkas Dezső - Merum Pincészet, Agostyán
Farkas Dezső - Merum Pincészet, Agostyán
2835 Agostyán, Szabadság utca 11.
+36 20 478 6382
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Farkas Dezső és Családja Pincészet
A pincészetet Farkas Dezső és családja alapította 2011-ben, saját örömére, közel két hektár területre alapozva. A szőlőterületek a Tokaji Történelmi Borvidék szőlőkataszter szerint I. osztályú besorolású területei a sárospataki Darnó dűlőben.
A tradicionális tokaji (Furmint, Hárslevelű) fajtákon kívül néhány száz Zengő és Kabar tőkénk is van, a belőlük készített borok érdekesen mutatják a termőhely ásványosságát, tokaji jellegét. Borainkat mind a hagyományos tokaji kisfahordós erjesztéssel és érleléssel, mind reduktív technológiával készítjük.
Csak tökéletesen érett, évjárattól függően botrítizálódott szőlőt szüretelünk, így próbáljuk kihasználni a kiváló termőhely adta lehetőségeket. Boraink ennek megfelelően összetettek, testesek, hosszú ízérzetűek.
Kispinceként borait azoknak ajánljuk, akik a bort bizalmi- és személyes termékként kezelik.
Farkas Dezső
Kiss János Pincészete, Szomód
Feltöltés alatt...
Turay pincészet, Baj
Turay Családi Pincészet - Baj
2836 Baj, Szőlőhegy 2222/2 hrsz.
+36209584264
www.facebook.com/turay.csaladipinceszet
Termőterület mérete: 2 hektár
Készített borok: Rozália, Olaszrizling, Hárslevelű, Pinot Noir, Cserszegi fűszeres, Cabernet sauvignon
Borkóstoló: 45 főig (hideg-, melegétel)
A Turay család már több generáció óta művelt szőlőt, de a XXI. század viharos történelmében a szőlő és földbirtokok elkerültek a családtól.
Jelenlegi pincénk és borházunk 2006 februárjában került a család tulajdonába. A szőlőművelését és a borászati munkákat a családfő Turay István vezeti. A családi pincészet minden munkájából a feleség Turayné Székely Éva és gyermekeik Turay Kamill, mint birtokgazda és Turay Sára is tevékenyen kiveszi a részét.
A minőségi szőlőművelést és borkészítést a megalapozott tudás és az elhivatottság teszi lehetővé, ezt bizonyítják a már elért eredményeink.
Pincénk 40-45 fős csoportok vendéglátására is alkalmas, kemencénkben pedig ínycsiklandó hagyományos ételeket tudunk készíteni látogatóink számára. A birtokot a 2018-as évtől a bioorganikus gazdálkodás szerint műveljük, miszerint bioszerekkel permetezünk, hogy meglévő szőlőink immunrendszerét megerősítsük. A kimagasló színvonal megőrzése érdekében a tőkéken lévő termést korlátozzuk, a hajtásokat rendszeresen válogatjuk, zöldszürettel ritkítjuk. A szüret kézi szedéssel, kíméletes feldolgozással történik és ennek köszönhetően a kiváló minőségű színmustból alkothatunk. Az alkotás során pedig azon filozófiánkat tartjuk szem előtt, mely szerint a terroir beszél, mi hallgatjuk, s ennek megfelelően kétféleképpen: oxidatív és reduktív eljárással készítjük tételeinket.
Turay család
Wéber Családi Pince, Baj
Wéber Családi Pince - Baj
2836 Baj-Szőlőhegy, Vincellér út 27.
+36204322491
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook.com/weberpince/
Termőterület mérete: 0,4 ha.
Fő szőlőfajták: bianca, chardonnay, cserszegi fűszeres, taurus, viktória gyöngye, zenit
Készített borok: Bianca/Cserszegi fűszeres, Birtokbor, Chardonnay, Taurus, Viktória gyöngye, Zenit.
Borkóstoló: 6-50 főig, hidegtállal.
A család közel 70 éve művel szőlőt és készít bort, jómagam a 3. generációt képviselem. Csak saját szőlőt dolgozunk fel kis tételekben, melyet 0,4 hektáron termesztünk Baj-Szőlőhegyen. Bianca, chardonnay, cserszegi fűszeres, taurus, viktória gyöngye és zenit szőlőinkből természetes, spontán erjesztett fajta borokat készítünk.
Két évszázados pincénk akár nagyobb társaságok fogadására is alkalmas. Pincénk mellett két kis vendégházzal is rendelkezünk, amelyek 4 illetve 5+2 fő elszállásolását teszik lehetővé.
Wéber Rudolf
Horváth Családi Pincészet, Tata
Horváth Családi Pincészet – Tata
2890 Tata, Látó-hegy
+3630385-8256; +36302274773
Termőterület mérete: 11 ha Szőlőfajták: zenit, rizlingszilváni, cserszegi fűszeres, leányka, szürkebarát, ottonel muskotály, merlot
Készített borok: Leányka, Zenit, Ottonel muskotály, Szürkebarát, Merlot, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni, Merlot rozé és a Fehér cuvée.
Borkóstoló: 6-32 fő (hideg-, melegétel egyaránt) A Horváth Családi Pincészetet két testvér, Horváth Attila és Horváth Mihály alapította. 1989-ben Édesapánk segítségével döntöttünk a szőlőtermesztés mellett. Eleinte saját fogyasztásra készítettünk bort. Kísérletezésünk, tapasztalataink és nem utolsósorban borversenyeken elért eredményeink ráébresztettek bennünket arra, hogy barátainkon kívül másoknak is meg kellene mutatnunk ezt a csodát, amit Tata város két legjobb dűlője, a Grébics-hegy és a Látó-hegy föle tud nyújtani a borkedvelők számára. Néhány év alatt 11 hektárra növeltük ültetvényeinket, melyeket környezetbarát módon védünk és gondozunk. Boraink nagy részét reduktív technológiával készítjük.
Célunk, hogy kihasználva a termőhely adottságait megmutassuk a Neszmélyi Borvidékre jellemző szép savgerinccel rendelkező illatos, gyümölcsös borokat. Zenitből, szürkebarátból hordóban erjesztett és érlelt testesebb borokat készítünk.
Horváth Attila és Horváth Mihály