Ön itt van: Főoldal

Cikkek

Gelbmann Szőlősbirtok, Süttő

 

Gelbmann Szőlősbirtok

 

2543 Süttő, Bikoli út, hrsz.047

+36202650952

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.gelbmannbirtok.

huwww.facebook.com/gelbmannbirtok

 

Termőterület mérete: 10 ha

Szőlőfajták: irsai olivér, ottonel muskotály, cserszegi fűszeres, királyleányka, sauvignon blanc, chardonnay, olasz rizling, merlot, cabernet sauvignon

Készített borok: Irsai Olivér, Göndör fehér és rozé gyöngyözőbor , Most fehér, rozé és vörös cuvée, Királyleányka, Chardonnay, Olasz rizling, 1001 cuvée

Borkóstoló: 2-50 fő (hideg kóstolófalatok, kérésre meleg étel is)

A Gelbmann Szőlősbirtokot Gelbmann Ferenc alapította 2000-ben, ő volt az, aki a Süttőről a Gerecsébe vezető út melletti „ősdzsumbujból” 15 éves kitartó munkával gyönyörű, művelt kultúrtájat varázsolt.

A birtok 67 hektárján 10 hektárnyi szőlő, két tó, egy lenyűgöző méretekkel rendelkező boltíves pince, egy modern szőlőfeldolgozó- és erjesztő, egy 120 fő befogadására alkalmas rendezvényház, valamint Charolais marhák, Shropshire birkák, rétek, legelők és erdőrészletek osztoznak.

Bár közhelynek hangzik, mégis igaz: a bor a szőlőben születik. A gyümölcsminősége, egészségi és érettségi állapota döntően meghatározza a belőle készülő bor értékét, karakterét. Pinceműveleteinket mindig az adott must, bor sajátosságainak messzemenő figyelembe vételével határozzuk meg, nem felülírjuk, hanem a lehető legnagyobb mértékben támogatjuk a gyümölcsben megírt „alapprogramot”.  

Hiszünk a szakmai hozzáértés fontosságában, de egy pillanatra sem felejtjük, hogy mi itt nem teremtők, hanem közreműködők vagyunk. Szenvedélyesen szeretünk szőlővel, borral foglalkozni, reméljük, hogy az érzés őszintesége, intenzitása borainkban is tetten érhető. Aki ellátogat hozzánk, tengernyi, kék eget, madárdalos csendet, mozdítatlan nyugalmat, a dimbes-dombos környék bukolikus báját és a megnyugvó lélekörömét találja birtokunkon.

Szegedi Csilla

 

Fülöp pince, Nyergesújfalu

 

Fülöp Pince - Nyergesújfalu

 

Nyergesújfalu, Szénásvölgy

+36207751694

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

fuloppince.hu

face / fuloppince

 

Termőterület mérete: #nemlehetidőnkmindenre

Készített borok: Egyszerű, könnyű ivású levek. köztük: Irsai Olivér, Fülöp Rosé, Fülöp rizling, Szürkebarát, Ezerjó... Bubisaink: Csillagom, Rosecco, Nyergesi Pezsgés

Borkóstoló: 5,5 főtől 43,5 főig

A feldolgozó és "tároló" pincét s présházat még '64-ben Palipapa építette #nemtitkoltcéllal ;-) Jómagam, ezáltal gyakorlatilag 0 éves korom óta otthonosan mozgom a borospince sejtelmes fényű, meghitt világában. A présházat és a pincét 2014 nyarán újítottuk fel - főként technológiai szempontból - a mai kor és saját ízlésünknek megfelelő borok készítéséhez alkalmasra, ahol immáron hat éve  "garázdálkodunk".

Az elmúlt pár évben kis városunkon belül, egy jócskán koros épületet szedtünk, egyelőre belülről rendbe s alakítottunk ki palackozót, s itt vannak alkalmas berendezéseink nyomásos termékek készítéséhez. Főként friss reduktív borokat készítünk, többségében teljesen új felfogásban, mert szerintünk egy olaszrizling is lehet harmatos virágoskert illatú! #fülöprizling

Ha felénk jársz, mindenképp csörögj, és megmutatjuk Neked, miért vagyunk Nyergesújfalu leg...borászata! ;-)#fuloppince

Fülöp István

 

Deák Pince, Ete

 

Deák Pince - Ete

 

2947 Ete III. Dűlő 1284 Hrsz

+3634341600; +36707753539

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Termőterület: 0,3 ha

Szőlőfajták: rizlingszilváni, chardonnay, zengő, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres

Készített borok: a fent említett fajtákból

Borkóstoló: 2 - 15 fő (kísérő: hideg étel)

Borászatunk kis családi gazdaságként működik Etén, a kis Bakonyszéli faluban. A szőlőtermesztést családi művelésben végezzük a falu közvetlen közelében levő zártkerti ingatlanokon, ahol a déli fekvés és a jó mikroklíma biztosítja a kitűnő minőségű szőlőt. A finom savakkal rendelkező boraink hagyományos és korszerű technológiával készülnek, és az irányított erjesztési technológia után hagyományos fahordós érlelést kapnak.

Borkóstolóinkra 15 főig várjuk kedves vendégeinket a ránk jellemző falusi, vidéki vendégszeretettel, melyhez borospincénk tetőterében szállást is biztosítani tudunk.

Borospincénk érdekessége, hogy a XIX. századi boltozatos pince stílusát ötvözi sikeresen az előterébe épített tároló és szőlőfeldolgozó modern kivitelezésével.

Deák Imre

 

Fehér borászat, Süttő

 

Fehér Borászat – Süttő

 

2543 Süttő, Bikoli út

 +36309865222

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook.com/feherboraszat/

 

Termőterület mérete: 1,5 ha

Szőlőfajták: olaszrizling, pinot noir, kékfrankos és Irsai Olivér

Borkóstoló: max. 20 főig, kísérő: hideg-, melegétel

A borászatot 1994-ben alapítottuk. Jelenleg 1,5 hektáron gazdálkodunk saját telepítésű szőlőnkben, ahonnan pazar kilátás nyílik Dunaszentmiklósra és a Melegeshegyre.

Fő fajtáink az olaszrizling, a pinot noir, a kékfrankos és az Irsai Olivér. Pincénkben fahordós és reduktív borokat készítünk, évente 7-8.000 palack bor kerül forgalomba. Különösen nagy figyelmet fordítunk a szőlő és a bor minőségére, melyek leginkább a dunántúli éttermek asztalain kerülnek a vendégek elé.

Előzetes bejelentkezés alapján szeretettel várjuk az érdeklődőket, baráti társaságokat egy-egy borkóstolóra a kifejezetten erre a célra kialakított termeinkben.

Fehér Ádám

 

Bersek Pince, Lábatlan

 

Bersek pince - Lábatlan

 

2541 Lábatlan Paprét utca 20.

+36 30 897 3229

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.bersekpince.hu

www.facebook.com/Bersek-Pince

 

Termőterület mérete: 0,72 ha

Szőlőfajták: Cserszegi fűszeres, Bianka, Kunleány, Leányka, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot

Készített borok: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Birtokbor, Bersek Boszorkák, Bersek Bestiák, Kékfrankos rozé, Zweigelt rozé, Kékfrankos, Zweigelt, Merlot.

Borkóstoló: 30 főig kísérőnek borfalatok, hidegtál, - igény szerint a meleg étel is.

Szőlészetünk és borászatunk 2018-ban Lábatlanon családi összefogás révén jött létre. Pincénk nevét, a Lábatlan mellett található Bersek-hegyről (Kis Bersek-hegy Nagy Bersek-hegy) kapta, melynek panorámája a szőlőültetvényünkből nézve talán a legszebb. Szőlőültetvényünk Lábatlanon a Búzás-hegyen a Klastrom dűlőben található. A jelenlegi szőlőterület és pince több generáció szorgalmas munkájának eredménye.

Lábatlanon mindig is volt kultusza és hagyománya a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek. Ez a Gerenday-család idejében teljesedett ki igazán, akik a kőfaragás mellett szép pincéikben finom borokat is készítettek. A lábatlani református templom melletti Búzás-hegy pedig, mindig is szépen díszlett a szőlőültetvényektől. A Gerecse lábánál fekvő Bersek-hegy és környéke gazdag természeti kincsekben, így kiváló turisztikai élményt nyújt a lábatlani bor poharazgatása mellett.

Vendégeinket a présházban, a borteraszon, és a szőlőültetvényünkbe tudjuk fogadni borkóstolóval és finom házias borfalatokkal.

Főleg reduktív technológiával készítünk illatos fehér és rozé borokat, de pincénkben megtalálhatóak a fahordóban érlelt testesebb vörös borok is. A mai borfogyasztási igényeket szeretnénk a kézműves borainkkal ellátni. Jelenleg évi kétezer palack, bort készítünk. Boraink elsősorban illatos, gyümölcsös ízjegyeket hordoznak, mely mellett a talaj és a kőzet ásványossága is megjelenik bennük. Boraink jól párosíthatók különleges gasztronómiai fogások mellé is.

„A szőlő és bor kultusza egy hely azon szellemét, varázsát, és tűzét jelenti, az ott dolgozó emberek munkája révén, mely egy palackba zárt borban rejlik.”   Ezzel szeretnénk a Neszmélyi borvidéket színesíteni!

Mezős Balázs és Daróczi László

 

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.